Brace yourself – summer is coming

För Er som gömt Er under en sten de senaste åren kan jag upplysa om att rubriken ovan syftar till tv-serien ”Game Of Thrones”. Där talas det viskande om den katastrofala vinter som komma skall, med ond bråd död som följd. I vår egen verklighet finns ingen vinter i nära anstående. Dock finns något annat farligt på lut, nämligen sommaren. Den sommar som för oss inom vården innebär att vi varje dag håller tummen för att våra sjukhus, vårdcentraler, ambulanser eller dylikt ska palla trycket. Varför undrar du? Jag ska berätta det.

Varje sommar bestämmer beslutsfattarna att det är dags att dra ner på resurserna. Allt går ned på sparlåga, både vad gäller personal och sängplatser. Men, säger du, blir inte folk lika sjuka på sommaren, som på vintern? Jo. Det klart dom blir. Men hela det faktumet verkar gå de bestämmande förbi. Ta Motala lasarett som exempel. Huset har ca 90 vårdplatser. Men, eftersom ledningen har behandlat all sin personal som skrot, så har lasarettet i snitt haft 64 platser öppna under den tid som passerat sedan nyåret. Det finns inte sköterskor att bemanna avdelningarna, helt enkelt. Va fan?!, säger du? Det låter ju sjukt. Vänta bara, det kommer mera. I sommar går Motala lasarett ned till drygt 40 platser. Japp. En HALVERING av det totala antalet sängar som normalt sett finns. Men vad i helvete, utbrister du nu, det här är ju katastrof! Folk kommer dö! Fattar inte folk det?! Jo då. Folk fattar nog det. Men inte beslutsfattarna. De har åter inför denna sommar mässat om att ”Patientsäkerheten är inte hotad”. Detta samtidigt som ett av regionens lasarett ligger på halv kapacitet. Vad ska man säga?

200

VAD. ÄR. DET. FRÅGAN. OM?!

Beslutsfattare har, för att lugna dem som upprört påpekat hur farlig situationen håller på att bli, försökt lugna med högst märkliga förslag på åtgärder. En av de geniala lösningarna på problemet skall bli att patienter som inte får plats i Motala ska styras om till Universitetssjukhuset i Linköping. Att detta kommer förvandla de ambulanser som finns i länet till regelrätta taxibilar kan tyckas vara illa nog. Men, jag förstår vidare inte hur man tänker. För det är inte som om US i Linköping över sommaren magiskt, likt garderoben i Narnia, har obegränsat med plats. Snarare tvärtom. Av de vårdplatser som finns, drygt 600, stängs en tredjedel ned över sommaren. Observera då att detta sker samtidigt som att patienter från Motala ska styras om till sjukhuset i Linköping. Fler patienter skall således samsas om mindre platser. Ändå, som genom ett trollslag, ska inte patientsäkerheten vara hotad. Är inte det rätt fantastiskt?

200 (1)

Och bredvid allt detta ska således primärvården belastas med alla de patienter som inte kommer få plats på sjukhusen. För att inte nämna hemsjukvården, som kommer behöva jobba ännu mer häcken av sig, för att äldre patienter inte får plats på länets sjukhus och lasarett. Va fan, all personal kommer ju vara T-R-Ö-T-T-A-R-E efter sommaren, istället för tvärtom. Så. Alla där ute. Håll i Er utav bara helsefyr. För sommaren kommer. Och den kommer inte bli snygg.

200 (2)

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s