Kan en pistol sänka ett varumärke?

CrossFit har alltid varit förskonat från skandaler. Företaget, och träningsformen, har tvärtom gått som en raket sedan starten i början av 2000-talet. Till synes orubbligt för yttre kritik, med samma personer vid rodret under hela tiden. Tills nu. 

Det är bara tre dagar sedan Dave Castro, chef  för CrossFit Games, lade upp en video på sin Instagram. Filmen var en reklamsnutt för vapenföretaget Glock, som stolt visade upp en av sina pistoler. Till detta fanns att läsa att de atleter som tar sig till pallen på Games, kommer att få en pistol som pris. Och plötsligt, som genom ett trollslag, skakade hela CrossFit i dess grundvalar. Polariseringen var total, kritiken till en slående majoritet negativ. Tusentals människor ställde sig frågan – vad tusan har det här med CrossFit att göra? Jag vill inte bli förknippad med det här!


Visst. Det fanns de som tyckte att priset var helt befogat. Men, den klicken av människor tillhörde främst unga, vita amerikaner som tycker att vapen är det tuffaste som finns. Det härjades även en hel del om det ack så berömda ”second amendment”, med tillhörande skrik om frihet och rätten till vapen. Men, majoriteten av CrossFit communityn såg (och ser) rött. 

De flesta företag skulle i detta skede gjort en pudel. Parerat hela saken lite snyggt med ett uttalande om att ”det här blev inte som vi tänkt. Förlåt! Vi lyssnar på er och tänker om!” Särskilt som andra stora sponsorer till Games, som Reebok, uttalade sig såhär kring saken: 


Men. Gjorde CrossFit det? Gjorde en av deras främsta representanter det? Nej. Istället valde Dave Castro att göra såhär:


Lite som för att säga: ”Jag hör vad ni säger, men jag skiter fullkomligt i det! Fuck off!” Som grädde på moset lade han även in en länk till Glocks hemsida i sin Instagramprofil, som tidigare inte funnits där. Snyggt? Knappast. 

Och här står vi alltså idag. CrossFit verkar inte vilja ändra sig, och utövare över hela världen sliter sitt hår över denna dumhet. För, media har börjat snappa upp vad som händer. Och plötsligt finns risken att man som Crossfitare nu kommer bli förknippad med ”den där tävlingen där man kan vinna pistoler”. Vilket få nog vill. 

Det kan argumenteras kring att sporten som sådan härrör från USA, och har starka band till militär och polisväsendet. Men, tittar vi på statistik från 2016 års Open så hade regionen Europa flest tävlande. Och härifrån riktas nu också den starkaste kritiken mot att CrossFit Games väljer att ha pistoler i prispotten. Kan CrossFit bara strunta i det här? Har de råd att rycka på axlarna åt den massiva kritiken? 

Man kan tycka vad man vill om vapen. Men, de är skapade för ett ändamål. Med tanke på hur 2016 hittills artat sig, med terrordåd och masskjutningar så tycker i alla fall jag att det är, minst sagt, smaklöst av de ansvariga att dela ut vapen som pris. Att man dessutom struntar i vad en övervägande majoritet av utövarna av sporten tycker? Ni får ursäkta en dålig ordvits, men här skjuter sig CrossFit rejält i foten. 

Jag hoppas att de ansvariga tar sitt förnuft till fånga. För, de kanske inte tror det själva, men jag tror att beslutet kring denna Glocks vara eller inte vara som pris kan komma att betyda mycket för företagets CrossFits framtid. Kan Dave Castro sitta kvar efter det som hänt? Jag tycker inte det. Jag menar, en Glock som pris på en tävling som inte på något sätt har med skjutvapen att göra?! Det priset är lika malplacerat som om de på Fotbolls EM skulle dela ut hockeyklubbor till det vinnande laget. 

Så. Kan en pistol, utan att den ens avfyras, sänka ett framgångsrikt varumärke? Det får tiden utvisa. Nu väntar jag bara på att några av sportens stora, icke-amerikaner ska ta avstånd från det här eländet. Det skulle sannerligen göra saken än mer intressant. 

#NoGunsInGames #NotMyCrossFit

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s