Vad är det med måndagar och patienter?

Handen upp alla Ni som tycker att måndagar är en dag i veckan Ni skulle vilja slippa. Ja. Jag tänkte väl det. Måndagar är sannerligen inget att ha, oavsett var man arbetar. Veckan startar, det är mil till nästa helg och med all säkerhet har du bränt dig på morgonkaffet också. Det är ju bara så måndagar är.

Men inom sjukvården är måndagar något alldeles särskilt överjävligt. Vilket är lite märkligt, eftersom människor borde bli sjuka i ungefär samma utsträckning varje dag i veckan, om vi bortser från fritidsolyckor och fylleri. Baciller och virus vet ju liksom inte vilken dag i veckan det är. Ändå är det inte just fylleri och olyckor jag ser mest av på akuten, när jag springer gatlopp på måndagar. Istället är det något helt annat. Vi kör en snabb genomgång över hur en måndag på en akutmottagning någonstans i Sverige kan se ut.

giphy.gif

Morgonen är alltid lugn. Tomt och öde på mottagningen. Kanske hinner du till och med dricka kaffe med dina kollegor? Ni vet, dom som du oftast bara ser ryggen av när de hastar förbi. 

200

Och, trots att ni innerst inne vet att det inte är sant, börjar du och kollegan spåna på det faktum att det kanske blir en ”lugn måndag”. 

giphy (1).gif

Men, säkert som amen i kyrkan, dyker så den beryktade tio-bussen upp. Det slår aldrig fel. Från tio måndag förmiddag är det som om hela staden vaknat samtidigt och unisont utropat: OK ALLIHOPA! NU GÅR VI TILL AKUTEN! 

200 (1).gif

Minen man gör när man träffar den första patienten för dagen som använder sig av frasen ”Jag har väntat hela helgen. Nu orkar jag inte mer!” 

200 (2).gif

Och det är inte det att jag och mina kollegor inte vill hjälpa. Tvärtom. Vi älskar det vi gör och att hjälpa dem i akuta situationer. Men akut är inte lika med ”tre dagars halsont och nu måste jag bli frisk på en timme för jag ska till jobbet”. Jag förstår att det är svårt att sjukskriva sig, men, det går faktiskt att söka vård på helgen också. Jag lovar. Även fast du råkar vara ledig då. 

200 (3).gif

Måndagspatienterna stockas i väntrummet, och det finns inte en ledig sängplats någonstans. Samtidigt klagar patient A över att den inte ätit sedan frukost (klockan är 11) och patient B undrar om det finns någon latte att få. Själv inser du att den enda chansen för dig själv att få någon föda är att du inhalerar din mat stående, eller kopplar näringsdropp på dig själv. 

200 (4)

Och som ovan fortsätter dagen. Det väller in patienter, men bara en bråkdel av dem är i akut behov av sjukvård. De flesta har faktiskt bekymmer som kan vänta. Men, som genom ett trollslag, bara för att veckan börjat, så verkar det som om man måste söka vård för det där ryggontet man haft i två månader. 

200 (5)

När klockan börjar närma sig dags att gå hem, men triagekön är längre än längst och du inser att här blir det minsann övertid. Igen. För typ tredje måndagen på raken. 

Så. Om vi för ett ögonblick ska bli lite seriösa då. Alla som mår dåligt ska givetvis få hjälp. Inget snack om den saken. Men, kära människor, ni måste börja försöka söka rätt instans av vård. Och i rätt tid. Jag förstår att det är frustrerande att ha plats 23 i kön för att få träffa en doktor, men har du gått med ont i en arm i sju dagar så är det inte så troligt att ditt problem är akut. Och, i din väntetid ingår inte de dagar du suttit hemma. Oavsett hur tråkigt du tycker det faktumet är. Ett tips för att vi alla ska få ett bättre klimat i den redan belastade vården är faktiskt det att det finns ett visst patientansvar. Man går inte till akuten med en lättare åkomma, för att man tror att det går snabbare så. Det är en rätt självisk handling, för du belastar en verksamhet som enkom är till för de akut sjuka. Egenvård är något som ofta fungerar, jag lovar. Vet du inte vad det är, googla. Och, vänta inte en hel helg med dina bekymmer, bara för att det är skönt att vara ledig. Man kan, som sagt, faktiskt vara sjuk även på lediga dagar. Och, kommer du till akuten en måndag, försök då förstå att det är den mest belastade dagen av alla. Du kommer, om du inte är akut sjuk, få vänta. Länge. Så är det bara.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vad är det med måndagar och patienter?

  1. Lisa skriver:

    Fälleben för bövelen. Imbecilla stavningskontroll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s