Ta från barnen den där jävla telefonen! 

Jag har ibland en förmåga att, som det heter, skita i det blå skåpet. Förmodligen, intalar jag i alla fall mig själv, är det för att jag ofta kommer obehagligt nära en sanning som ibland svider. Som när jag för ett par år sedan skrev ett blogginlägg om vuxnas mobilanvändandet när de umgicks med sina barn. Halva Sverige exploderade, jag fick både ris och ros (mest ros, faktiskt) och bloggen fick på tre dagar en halv miljon unika träffar. 

Jag tror att jag kanske kommer skita i det där blå skåpet nu igen. Det lär så att säga märkas. Men vi kör ändå. Jag har dom senaste dagarna när jag lämnat mina två större barn i skolan, uppmärksammat något som får det att våndas lite i mitt hjärta. Överallt på skolgården ser jag barn (ja BARN, inte ungdomar) som går med näsan fullkomligt klistrad i en telefon. Som zombier kommer de släntrande från parkeringen, utan att för ett ögonblick lyfta ansiktet från sin smartphone. De allra minsta barnen studsar fortsatt omkring på skolgården. Men från tio år och uppåt sitter barnen utanför skolan, utan att ens ha en tanke på att röra sig. Telefonen lockar mer. 

Och nej, innan någon får en stroke, jag hatar inte telefoner och teknik. Jag är ingen stofil. Men, med det här beteendet kommer en hel del problem. För det första: barn lär sig inte att ha tråkigt. De lär sig vidare inte att HA TRÅKIGT, inte är något farligt. Tvärtom. Det är i det tråkiga som leken och fantasin får flöda. Det är mycket där som kreativiteten väcks. Att ständigt ha tillgång till en apparat som kan mata dig med intryck och feedback skapar en läskig loop. Särskilt för barn. För all sådan stimuli skapar dopamin (hjärnans belöningshormon, enkelt uttryckt)-påslag. Ett påslag som sedan kräver allt mer stimuli, ju mer det matas. Alla föräldrar som försökt ta en iPad från ett barn vet vad jag talar om. All annan lek bleknar liksom i jämförelse med en telefons magi. Det här tror jag är ett synnerligen farligt beteende inte bara för barn, men framförallt för dem. De blir stillasittande, dopamintörstande zombies. 

Vidare förstår jag inte varför så små barn ens behöver en telefon? Det gick utmärkt att som nioåring för femton år sedan klara sig utan en telefon. På den fronten kan inte så mycket ha ändrats. Måste man sen nödvändigtvis kunna nå sin nioåring, ja då finns det ju faktiskt enkla telefoner som bara går att ringa med. Utan Instagram, Facebook och snapchat. 

För det blir liksom följden av att barnen får en telefon. Få saker får det att vändas så i magen på mig som när någon liten knatte vill att jag lägger till dem som kompis på Instgram. ”ADDA MIG!” . Klickar man sedan in i deras profil, så finns där en uppsjö av selfies, tagna av ett litet barn som borde vara ute och leka, snarare än att få till det mest perfekta duck-facet. 

Och vet ni vad (nu kommer det där med det blå skåpet…)? Det här är såklart inte barnens fel. Inte heller samhällets. Det är  vi föräldrar som skapat det. Med vårt eget beteende kring telefoner, men också genom att vi tillåter ungarna att ha en iPhone för 7000kr, trots att de knappt fyllt tio. Det är vi som gör dem till tjocka, stillasittande, underdtimulerade monster. Det är den hårda sanningen. Och ni kan säga vad ni vill, men jag hävdar benhårt att INGEN unge under tretton behöver en smartphone. Punkt och slut. Jag vill inte se ett vandrande led av barn med blickarna fastnaglade i en skärm. Jag vill se liv, rörelse, höra skratt och se barn högröda om kinderna från att ha sprungit benen av sig. Det vill jag se! Inte ytterligare ett barn som i som jakt på den perfekta selfien tar tjugo bilder redan innan första lektionen börjat för dagen. 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s