Hitler hade varit stolt

Ett parti med direkta kopplingar till nazismen, både i då och nutid. Ett parti vars representanter hånar en femtonåring på tv, bara för att denne råkar ha invandrarbakgrund. Ett parti som gång på gång trampar över gränsen för vad som borde vara socialt, och framförallt, demokratiskt acceptabelt. Ett parti vars sympatisörer blir allt djärvare, och på nätet hotar alla som motsätter sig deras åsikter. 

Ja. Vad kan man egentligen säga, annat än att Hitler hade varit stolt. För, hade nazismen växt fram i ett Tyskland där dagens teknik funnits, ja då hade det nog sett ut precis så här. Glöm inte bort att det nazistiska partiet inte på något vis började med att basunera ut antidemokratisk propaganda. Det hemska startade aldrig med stöveltramp och förföljelse. Istället började allt med just det vi tvingas bevittna nu. Missnöjespolitik, som långsamt väver in ett vi-mot-dom-tänk i sin retorik. Och, vill eller kan man inte tänka steget längre, ja då kan det säkert vara rätt skönt att svälja allt det här med hull och hår. Att helt släppa sitt eget ansvar och bara peka på någon annan, och anklaga denne för alla fel som finns. Det är hens fel att jag inte får jobb! Det är hens fel att mina barn inte får dagisplats! Det är hens fel att min gamla mamma inte får plats på servicehus!

Allt det här vet Jimmie Åkesson och hans partivänner. Dom myser rejält nu. För, precis som Hitler, har dom skaffat sig en etablerad väljarkår. Som blint lyssnar och vägrar se vad partiet faktiskt strävar efter. Ungefär som Hitlers parti, NSDAP, hade i valet 1930. Runt 18 procent. Arton procent av Sveriges röstberättigade struntar alltså fullkomligt i vad partiet står för. De bortser glatt från järnrör och kopplingar till Rysk underrättelsetjänst. En blind massa, som följer ledarens minsta vink. Hitler hade, som sagt, varit stolt. 

En del kanske tycker jag överdriver. ”Vaddå, tror du vi kommer få nya koncentrationsläger eller?”. Jag säger återigen: det började inte med det. Det började med en blind massa som okritiskt följde sitt parti, oavsett hur deras politik utvecklades. Känns det igen?

Det är nu alla vi andra måste slå ett slag för demokratin och allas lika värde. När regering och opposition famlar i blindo och varken tycks veta varken ut eller in. Då Sd:are oemotsagda får sprida sin sörja. Därför måste vi ta varje diskussion i fikarummet, hur obekväm den än må kännas. Vi måste ifrågasätta varje dum delning från hatsidor på Facebook. För, hatet och intoleransen får aldrig stå oemotsagd. Den har nämligen fått göra det en gång förut. Och hur förtvivlat hemskt det slutade vet vi väl alla. 

Så jo. Det kan visst hända igen. Särskilt om vi som står för kärlek och medmänsklighet väljer att tystas. Så låt oss inte göra det. Låt oss nu alla resa oss och säga: det räcker nu! 

Annars. Annars tror jag risken är att vi snart lever i ett land som Hitler hade varit stolt över att se. 


Vi borde alla vara som mannen inringad i bild. 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hitler hade varit stolt

  1. vrangpelle skriver:

    Bra skrivet. Bara att tänka på vad som lockade Åkesson och hans gäng till SD, inte var det den politik som de visar utåt idag. Det var brunskjortor och nazism som lockade in dem i den politiska banan. Men nämner man det är man ett Pk-svin som inte förstår Sveriges bästa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s