Orsaken till krisen inom sjukvården

Gör mig en tjänst. Läs den här artikeln: 

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/hogste-ansvarige-politikern-kallar-diskussionen-om-sahlgrenska-befangd

Läs den gärna två gånger. För här har vi orsaken till att den svenska sjukvården för tillfället havererar. Här har vi källan till att undersköterskor, sjuksyrror och läkare går på knäna när de varje dag går till sina jobb. Ignoranta poltiker. 

Ansvariga politiker som inte gör annat än att skylla ifrån sig. Som blundar för problemet, förminskar dem eller helt enkelt inte förstår. Jag vet fan inte vilket som är värst. Johnny Magnusson påminner mig lite om Iraks försvarsminister, under USA-invasionen. Trots att hela världen såg bildbevis på att den irakiska fronten kollapsade, fortsatte ministern att hävda att läget var fullständigt under kontroll. Precis som Johnny Magnusson gör i sin intervju med SVT.

Att en ansvarig politiker till synes har noll kunskap och insikt om en organisation denne ska bestämma över är lika skrämmande som att Trump nu regerar i USA. Lite som om jag imorgon skulle börja arbeta som t ex florist. Hur kan en ansvarig politiker motsätta sig reporterns påstående att patienterna som får vänta tiotals timmar lider? Och svara ”Det är du som säger att dom lider”. Då har man uppenbarligen ingen koll, samtidigt som man inte heller har någon som helst empati. En mycket farlig kombination, i mitt tycke. 

Samme Magnusson motsätter sig dessutom kravet från sköterskehåll om högre lön, med argumenten ”vem vill inte ha högre lön?” samt ” det finns inga platser ute i kommunen”. Nej, precis Johnny Magnusson. Och varför tror du inte det finns några platser på sjukhus och inom den kommunala vården? 

Jag förväntar mig inte att du ska förstå det problemet. Än mindre att du ska kunna sätta dig in i det, din till synes totala avsaknad på empati talar helt klart emot den saken. Men låt mig då berätta för dig varför vi har en vårdkris, kort och koncist, så att du kanske förstår. 

1. Vi har en kris därför att sköterskor i alla dess former inte orkar arbeta på sina arbetsplatser längre. Tack vare ”slimmade organisationer”, mindre tid för återhämtning och mer patienter per personal orkar inte personalen längre. 

2. Följden blir då att personal säger upp sig, vilket för oss tillbaka till punkt ett. Om och om igen. Färre ska vårda fler. Dessutom med dåligt betalt. Ungefär som att du, Johnny Magnuson, skulle få gå på fler sammanträden, med mindre betalt och mer att göra efter varje möte. Skulle du uppskatta en sådan arbetsmiljö?

3. Kom inte och säg till mig att ”belastningen på akutmottagningar går alltid upp och ned. Så har det alltid varit”. För det har du ingen aning om. Du har inte arbetat på en akutmottagning och tvingats se patienter vänta timtal på att få vård eller en vårdplats. Du har heller inte tvingats se hur deras anhöriga mår av detta. Eller hur vi som arbetar med dem mår. Det har däremot jag. I snart sex år. Och jag säger att det aldrig varit värre än nu. På Sahlgrenska och på alla sjukhus runt om i landet. Det larmas och larmas återigen från golvet på dessa arbetsplatser. Betyder det ingenting? Är det bara påhitt menar du, Magnuson? 

Så. Orsaken till det vårdkaos vi idag står mitt i är sådana som du, Johnny Magnusson. Ignoranta politiker som gör allt för att rädda sitt eget skinn, men inte för en sekund förstår den verksamhet de ska bestämma över. Sorgligt är bara förnamnet. Hade du lite insikt skulle du rätt omgående göra en pudel och be om ursäkt. Men det tror jag inte du har förstånd till, eller hur? 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s