Kan inte någon berätta för mig när patientsäkerheten är hotad?

Vi har överbelagda sjukhus från Ystad till Haparanda. Sjuksköterskor som flyr landet för att få en dräglig arbetsmiljö. Läkare som snart sköter mer administration än sekreterarna. Undersköterskor som går back vid varje lönerevision, eftersom lönehöjningen är så obefintlig att inflationen äter upp den och lite till. 

Att säga att vården går på knäna vore en underdrift. Istället kan hela vårdapparaten bäst liknas vid en fisk på torra land, som blivit liggande ett par minuter. Den är inte död ännu, men den har slutat sprattla och kippar bara då och då efter luft.  Vi ser larmrapporter då och då. Ibland lyckas fotfolkets röst nå ut till media. Lika fort besvaras den dock av någon ansvarig som med emfas hävdar att här är minsann ingen patientsäkerhet hotad. 

Vilket för mig till kärnan i den här texten – när är egentligen patientsäkerheten hotad? 

Är det när patienter får vänta i tre timmar på att bli bedömda på akutmottagningen?

Är det när det är en sådan sjuksköterskebrist att avdelningar tvingas stänga ned en tredjedel eller mer av sina platser?

Är det när ett sjukhus är fullt, alltså när det inte ens finns överbeläggningsplatser, och patienter måste flyttas till andra sjukhus?

Är det när patienter med särskilt svåra sjukdomar, som kräver specialistkompetens, inte blir vårdade på den avdelning som har just den kompetensen? 

Eller, är det när personal aldrig får tid för återhämtning? När de tvingas jobba extrapass efter extrapass, eftersom det inte finns någon ny personal att anställa? 

För mig är patientsäkerheten hotad om något av exemplen ovan inträffar. Och, det gör dom. Hela tiden. På alla sjukhus och lasarett runt om i hela Sverige. Skulle du backa bandet tio år och visa upp vårdsituationen idag, för dem som arbetade 2007, så skulle dom få spader. Härja högljutt om katastrofläge och armageddon. Det gör vi inte nu. För det här är vardag. Varje dag, överallt. 

Så. Frågar du mig om patientsäkerheten är hotad, så svarar jag : ja. Hela tiden. Och den som inte fattar det måste antingen vara blind, dum eller döv. Eller för all del allt på samma gång. 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kan inte någon berätta för mig när patientsäkerheten är hotad?

  1. Lisa Engelke skriver:

    Stoppa huvudet i sanden varvat med att prata galematias är grundstenar i politikernas introduktion till arbetet. Krydda med aversion mot sanningar i allmänhet och toppa med total brist på verklighetsförankring och din politiska karriär är ett faktum 😠

  2. Kenneth Hjärling skriver:

    Den ÄR hotad sen länge medan utarbetade sjuksköterskor ofrivilligt spelar roulette med

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s