Sköterskebrist- inte vårdplatsbrist

Det är ju så enkelt, eller hur? Innan vi kallar problemet för vad det är, så kan vi knappast lösa det. Låt mig då en gång för alla förtydliga att huvudproblemet inte är vårdplatsbristen. Det är sköterskebristen. Inget annat. Vårdplatsbristen är självklart en direkt orsak av bristen på sjuksköterskor, men det är inte som så att det saknas sängplatser. Dom finns. I överflöd, till och med. Bara på US Linköping finns över hundra platser tomma, redo att användas. Problemet är bara att ingen vill arbeta med att vårda någon i de sängarna. Jag klandrar dem inte. 
Ändå sitter ledningar och förståsigpåare i krismöten, riket runt, dagligen. På agendan? Vårdplatsbristen. Man flyttar patienter, skriver hem i förtid och klipper och klistrar med statistik. Släcker de akuta bränderna för dagen. Men man fortsätter konsekvent att kalla det för vårdplatsbrist. Ungefär som om jag hade ett dåligt kylskåp hemma, där maten ständigt ruttnade. Och istället för att kalla mitt problem för ett kylskåpsproblem, skulle jag ständigt tala om maten och behöva köpa ny dagligen. Är ni med på vad jag menar? Om vi inte adresserar problemet för vad det är, hur ska vi då kunna lösa det? 
Jag har sagt det förut, och jag säger det igen, det här är ingen gordisk knut. Problemet är tämligen lättlöst. Ge sjuksköterskorna drägliga arbetsvillkor, löner och tid för återhämtning. Ja, det kommer kosta, men vad kostar det inte att ständigt behöva förlita sig på hyrpersonal? Vad kostar det inte att kontinuerligt behöva skola in nya sjuksköterskor, när dom som nyss var färdiga med sin introducering väljer att sluta? Det skulle vara intressant att se siffror på det. Och, kanske främst av allt, vad kostar det inte i lidande för patienter och anhöriga? Vad kostar det inte i människoliv? Ja. Precis. För folk dör av det här problemet. Det pratas inte om det. Men det är en sanning att patienter som skickas hem för tidigt, vårdas av fel personal eller utsätts för smitta på grund av överbeläggningar faktiskt dör. Sen får de som bestämmer ljuga sig blåa om att ”patientsäkerheten inte är hotad” så mycket de vill. Vi som arbetar ute i verkligheten vet hur sanningen ser ut. 
Och sanningen blir att folk slutar. Byter yrke eller arbetsmiljö. För, varför ska ett arbete vara ett ständigt kaos, där orken precis räcker till för att hålla näsan över vattnet? Där allt utom just arbetet får bli lidande. Där den egna hälsan och det sociala livet hamnar i kläm. Varför skulle någon vilja jobba i den miljön, undrar du? Precis. Det är det snart ingen som vill. Och det är det vi ser frukten av just nu. Och det är DÄRFÖR vi har vårdplatsbrist. På grund av hur sjukhusen behandlar sin personal. Det är nog dags att ändra på det nu. För annars finns snart inte ens en enda vårdplats att hålla krismöte över. 
Sjuksköterskebrist – inte vårdplatsbrist. 
Kom ihåg det. 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sköterskebrist- inte vårdplatsbrist

  1. mrsdoylesdaughter skriver:

    Amen på det!

  2. Erik skriver:

    Tack för tydligt förtydligande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s