Det finns ingen sköterskebrist

Mycket dumt ska man få höra, innan öronen trillar av, inte sant? Frågan är om man inte borde vara rätt härdad vid det här laget? Jag menar, vi som arbetat inom vården längre kan knappast bli förvånade när de bestämmande leker struts om och om igen, eller hur? Det är ju, på det stora hela, allt de egentligen gör.

Men, när är gränsen nådd? När rasar allt? Ja du. Det ligger måhända i betraktarens ögon. Frågar du mig så har det redan rasat. Jag menar, när ett stort sjukhus som Universitetssjukhuset i Linköping har stängt nära en tredjedel av sina platser, kan man då fortfarande prata om en fungerande vård? Om patientsäkerhet? När Stockholms läns landsting har stängt drygt sjuhundra av sina totalt 3500 platser under våren, är det inte kris då? Finns det inte en sköterskebrist? Klart det gör. Det är uppenbart för alla. Utom för de som bestämmer, så klart.

Vi flyttar oss tillbaka till Östergötland. Där talas det om ”åtgärder”, så som det gjort så många gånger förr. Vad för åtgärder, undrar du nu? Mer personal? Bättre scheman? Så att fler sköterskor hittar tillbaka till sina arbeten och vårdplatserna kan öppnas igen, så att alla de stackare som fortfarande arbetar inte måste slita ihjäl sig? Är det det som äntligen händer?

Nej. Det klart det inte är. För, det finns ju ingen sköterskebrist. Inte om du frågar de bestämmande. Då talas det istället om åtgärder som de här.

Go vänner, ska man skratta eller gråta? Hur lyckas de, än en gång, slå fullständigt knut på sig och göra fullkomligt allt förutom att lyssna på de som vet hur det är. Alltså oss. Vi som arbetar. Det talas om minskad mängd hyrläkare. Snabbspår. Jourcentraler. Okej, säger jag då. Men, vem ska jobba med dessa snabbspår? På jourcentralerna? Har politikerna en hemlig reserv med sköterskor som står laddade till tänderna i stadhusens källare, bara redo att släppas ut för att vårda? Inte? Okej. Då måste jag återkomma till min fråga – vem ska jobba där? När det inte finns personal till att fylla avdelningar, hur ska då personalkrävande åtgärder vara en lösning?

200 (5)

Tänk Er om alla dessa bestämmanden skulle arbetat på ett privat företag. Och högsta chefen hade kallat upp dem till sitt kontor. Bett dem sitta ned och sedan ställt den enkla frågan: ”Varför saknas det personal?” Hur skulle de kunna förklara det? Att de behandlar folk som skräp. Ger dem usla villkor och dito lön, och sedan bara slår ifrån sig när de konfronteras med problemet. De skulle åka ut som en avlöning. Men, i Regionerna fungerar det annorlunda. Du kan sitta hur länge som helst som bestämmande, med en fantasilön, och hitta på att patienterna inte är i fara. Ändå får du sitta kvar. Trots att du misskött ditt jobb på det värsta vis.

giphy (1)

Lite som om en brandman skulle stå framför ett höghus som brinner, men med ett brett flin förklara för åskådarna att ”här behöver ingenting släckas. Istället ska vi effektivisera vår organisation! Så det inte börjar brinna. Alls. Typ..” Alla ser att det brinner. Alla vet var felet ligger. Utom de som bestämmer.

Är det inte dags att Ni, politiker och bestämmanden, ser det här problemet för vad det är? Sköterskebrist. Inget annat. Inget som går att lösa med fräsiga modeller ni fått lära Er på någon dyr kurs i Stockholm. Inget som löser sig själv, bara man blundar tillräckligt hårt. För, under tiden Ni leker struts så dör patienter. Helt på grund av Ert neglekt. Och den tappra personal som finns kvar slits sakta men säkert ut. Tills de slutar, en efter en.

Men, så ser inte ni på det va?

Nä just det. För höghuset brinner inte. Det behöver bara effektiviseras.

giphy

Det är ingen fara, kära medarbetare! Här brinner inget!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s